Harde Fakta Bøker om Mat & Drikke

Siden 1999 har jeg laget bøker om mat og drikke med Toralf Bølgen og Trond Moi. Bakgrunnen for dette er at Toralf og jeg har vært venner siden 1980, da vi traff hverandre som studenter på musikkonservatoriet. Det som begynte med tomatsuppe og hjemmelagd risvin, har etter hvert blitt erstattet av champagne og kaviar. En viss stigning, det må man medgi.

Noe av det fineste man kan oppleve, er å treffe mennesker som virkelig er dyktige i faget sitt. De ti utgivelsene vi har bak oss så langt, har vært fulle av slike møter. Vi har reist omkring i Europa og truffet kokker, vinmakere, bønder, råvareprodusenter og andre mennesker med et dypt og oppriktig engasjement for det de holder på med. Det har vært svært fascinerende ekspedisjoner, og nedenunder ser du produktene de har avstedkommet så langt. Alle bøkene er utgitt av Gyldendal Fakta.

Eventyrlig

Eventyrlig. Jakten på de beste norske råvarene, 2016.Eventyrlig er en lidenskapelig kokebok, med Karla Siverts aller beste retter av de fineste norske råvarene som strutter av rene smaker, kreativitet og kjærlighet til det unike norske. Kjøp!

Store Bok om Mat og Vin

Bølgen & Mois store bok om mat og vin, 2010.Det beste av det beste – over 400 oppskrifter – fra de mange kokebøkene Bølgen og Moi har utgitt med sitt lag av gode venner. Oppskriftene ledsages av vinanbefaling og dekker hele spekteret av retter til hverdag og fest. Kjøp!

Kjøtt og Vin

Kjøtt & Vin, 2008.Oppfølgeren til Fisk & Vin, men nå med den bugnende kjøttdisken i fokus.Kjøp!

Cocktails og Tapas

Cocktails & Tapas, 2008.Ei bok der alt flyter. En godt laget cocktail er en sann nytelse. En dårlig en skal man kaste i veggen. Kjøp!

Eple - Ikon. Myte. Mat.

Eple - Ikon. Myte. Mat. 2007.En fabulerende reise i eplets mangfoldige verden. Alt fra smak, nytelse, helse og ernæring, til landbruk, industri, mytologi, kulturhistorie og symbolikk. Kjøp!

Fisk og Vin

Fisk & Vin, 2006.Den første av en serie bøker laget hos Trond Moi i Kristiansand. Nesten 200 oppskrifter med havets beste råvarer. Tronds oppskrifter utmerker seg fordi rettene er enkle å lage, men svært balanserte og rike på smak. Terskelen for å komme i gang er dermed lav, noe som er viktig for kokebøkers bruksverdi. Kjøp!

100 Viner

100 Viner og Vinopplevelser, 2004.Toralf Bølgens utvalg av de beste drikkevarene på polet i år 2004, i tillegg til en rekke ubetalelige anekdoter. Fortsatt en ypperlig guide til Vinmonopolets hyller og vin generelt. Kjøp!

Sopp Sopp!

Sopptur 2006.Fotograf Bry, kokk Moi og soppkontrollør Hånes dro på tur til Vestlandet og Østerdalen. Vi saumfarte skogbunn og fjellsider for delikatesser, og lagde dramatisk gode ting av det vi fant. Boken ble i 2004 opprinnelig utgitt under navnet Sopp Sopp!. Kjøp!

Champagne_DivaOgDronning

Champagne - Diva og Dronning, 2003.Verdens mest berømte musserende vin kan være overpriset skvip, men når den virkelig er god, er den overjordisk. Vi boblet omkring i dette distriktet i ei uke, og glemmer det aldri. Kjøp!

Bølgens Vin

Bølgens Vin, 2002.En glimrende innføring i vinens verden. Alt du trenger å vite om druer, gjæring, jordsmonn, filosofi, glass, lagring, årganger og matkombinasjoner. Med mer.Kjøp!

Mat og Vin

Mat & Vin, 2001.Vi dro til Frankrike, Spania og Italia, og lagde mat av de beste råvarene vi fant. Fiskehavner i Biscaya, kjøtthaller i Frankrike, landsbytorg i Italia, og grønnsaksmarkeder i Spania. Nær Firenze bodde vi ei uke i et hus der eieren, som var konsertpianist, øvde klaver åtte timer om dagen i et kapell like ved. Toscanas seinsommer og Bach ei hel uke til ende gjør noe med deg. Også utgitt på nederlandsk. Kjøp!

Historien om Cognac

Historien om Cognac, Armagnac og Calvados - fire nordmenn, heldige giftermål og verdens beste brennevinhus, 1999.En reise til Frankrikes tre store brennevins-distrikter. Det finnes ting på fat og ballonger der nede som er av en slik kvalitet at man knapt kan tro det. Smaksbomber fra tidligere århundrer som eksploderer i munnen på den som får tak i et glass. Men lageret minker, så skynd dere. Kjøp!

Øivind Hånes